Великден

19 04 2009

Христос Воскресе 🙂 ето малко инфо за празника и обичаите му 🙂

Великден

Не е известно кога за пръв път са започнали да се боядисват яйца. Има исторически и археологически данни, че яйца са се багрили и дарявали още в древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция. Ритуалите, свързани с тях, символизирали раждането на живота.

Евреите са имали обичай, когато отиват на гости при някого, да даряват някакъв дар на домакина. Ако гостът е бил много беден, то той подарявал яйце. Според християнските предания, когато Мария Магдалена отишла в Рим да се срещне с римския император, следвайки този обичай, тя му подарила яйце, което било обагрено в червено, символ на кръвта на Христос. Оттогава навлязъл обичаят християните да си подаряват боядисани в червено яйца на Великден. Постепенно започнали да се използват и други цветове.

Български обичаи
Великденски яйца от България

Яйца

В България традиция е яйцата да се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота, като броят им зависи от членовете на семейството. Първото се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена. Докато то е още топло и прясно боядисано, тя рисува кръстен знак на челата на децата. След този ритуал боядисването се поема от младите жени в къщата.

До появата на изкуствени оцветители са се използвали отвари от билки, ядки и др. С отвара от риган се получавала червена багра, със смрадлика — оранжева, зелено — с коприва, жълто — с орехи и кори от ябълка или отвара от стар кромид лук.

Винаги, когато се боядисвали яйца, се приготвяла и отделна кошничка и за кумовете. Яйце се дарявало и на всеки гост, прекрачил прага. За допълнителна украса се ползвали отпечатъците на листенца от магданоз или фигурки, нарисувани с восък или с цветни моливи. Според поверието този, чието яйце остане здраво след чукането (борак), ще е най-здрав през годината.

-Марсосън


Действия

Information

11 коментара

19 04 2009
cpbg9787

воистина воскресе

19 04 2009
Madara Uchiha

по добре не трийте коментарите защото няма да имате посещения

19 04 2009
krisi1998

Добра работа!

19 04 2009
Анонимно

Интересно 😀

20 04 2009
RockLord

Воистино Воскресе!

20 04 2009
??????????

spokoino triabva da mu kaja saita vi se zariazva

20 04 2009
??????????

zna4i kopirate a

20 04 2009
lii4eto97

😀 e t’va go bqh prepisala za dom po literetura 😀 .

20 04 2009
Deroni

Христос Воскресе !

21 04 2009
smeshk

voistina voskrese

21 04 2009
Анонимна

Този коментар е отправен към Нео:Като разглеждах страницата мернах снимки на екипа.
Такам пьрво 1 въпросче:На снимката тва наистина ли си ти?
2ро-ако си 1 моя приятелка ми каза че като е имало форум ти си я баннал и когато се е пробвала да влезе е излезнала псувня отправена към нея от теб.Ще ти кажа сега къф ми е извода:готин сисладък си знам че слушаш метал (дотук добре и аз слушам метал ама повече наблягам на рап) ама има един проблем:тея псувни не ти отиват 😦 С тях хората се прават на отворени така че ще ти кажа че ако спреш псувните ще си още по готин 🙂

Вашият коментар